2011. május 19.

Fogalmak

 Fogalomtár

Brony
A brother és a pony szavak összevonásával alkotott szó, az Én Pici Pónim című rajzfilmsorozat hímnemű nézőit jelenti. A kifejezés a 4chan közösségi oldalon született, ott, ahol maga a rajzfilm felfutott a célközönséghez képest idősebbek között, egy cikk nyomán.

Brohoof
A brofist-nek keresztelt "modern kézfogás" (öklök összeütése üdvözléskor) pónis változata, mikor két póni (vagy brony) összeüti a patáját.


Plot
Ahogy a broniek egyre többen lettek, egyre változatosabb indokokat találtak ki az értetlenkedő külvilág azon kérdésére, hogy miért nézik a sorozatot. Az egyik népszerű sablonmagyarázat "I watch it for the plot" azaz "A történet/cselekmény miatt nézem" - amihez pónihátsókat mutató képeket társítottak a vicc kedvéért, így sokan az említett testrészt tréfásan már csak "plot"-nak, tehát "cselekmény"-nek hívják.


Cupcakes
 Elsődleges jelentés (sütemény)
Egy főleg USA-ban és Equestriában elterjedt sütemény, melyet muffinformában sütnek ki, és különböző színes krémekkel és cukormázzal díszítenek. Alapanyagát és formáját tekintve egy miniatűr tortára hasonlít (neve szószerinti fordításban csészesütit jelent). Hosszas ötletelés után a Hunbrony magyar névként a krémmuffin mellett döntött.
 Másodlagos jelentés (fanfic)
Egy rendkívül híres és minden egyéb tekintetben is rendkívüli fanfic (rajongók által írt történet), aminek elolvasása érzékeny lelkivilágúaknak nem ajánlott, mivel őrült tömeggyilkosként mutatja be Pinkie Pie-t (Cukorfalat). Alkotója sokkolás céljából írta. Mivel a maga műfajában az elsők között volt, nagy felháborodást váltott ki rengeteg bronieból, ennek következtében sikerült beleégnie a köztudatba, rengeteg vicc és utalás témájaként.


20% cooler
A broniek által gyakran emlegetett idézet. A Suited for Success (A Szabás Művészete) című részből származik (14). Szivárványvágta szájából hangzik el a híres mondat, miután Páratlan megkérdezi, mit változtathatna a ruhán amit neki készít. Szivárvány nem volt hajlandó konkrét részleteket megnevezni, csupán ennyit kötött ki: "It needs to be about 20% cooler" (Legyen nagyjából 20%-kal menőbb)





Cutiemark
Cukorfalat és a cukijegye, három lufi - Cukorfalat különleges képessége a buliszervezés.

A pónik farán megfigyelhető szimbólumról van szó, ami akkor jelenik meg, ha rájönnek mi az ő speciális képességük - tehát a későbbi foglalkozásuknak megfelelő. A sorozat egyes részei három kiscsikóról szólnak, akik mindent elkövetnek, hogy végre megkapják az aranyosságjegyüket.


Equestria
Az ország neve, ahol az Én Pici Pónim: A Barátság Varázslat játszódik. A népességet nagyrészt intelligens, beszélő állatok teszik ki, amik közül a pónik a legkiemelkedőbbek. Equestriát Celesztia hercegnő és Luna hercegnő társuralkodóként irányítja.

Ponyville
Magyarul Pónifalva - a község, ami a sorozat fő helyszínéül szolgál. Egykor a földipónik alapították.

Pónifajták
Három fő pónifajtát különböztethetünk meg a MLP: FiM sorozatban:
Földipónik (Earth Ponies) - A valóságban is létező pónikhoz leginkább hasonlító fajta. Képességeik és feladataik általában ügyességet és erőt igénylő feladatokkal kapcsolatosak, ők a "legszívósabb pónik".
Egyszarvú Pónik (Unicorn Ponies) - A földipóniktól eltérően nekik van egy szarvuk, amit varázseszközként használva bizonyos mágiákat képesek űzni. Twilight Sparkle a Boast Busters című részben utal arra, hogy az unikornisok általában csekély mágikus tudással és képességekkel rendelkeznek, csupán annyival, amennyi a munkájuk végzéséhez szükséges - azonban vannak kifejezetten mágiára szakosodott egyedek is.
Pegazus Pónik (Pegasus Ponies) - Szárnyakkal született pónik, akik tudnak repülni és felhőkön járni.
Ezen kívül létezik két szárnyas egyszarvú (pár helyen alicorn) Celesztia és Luna - ők azonban inkább számítanak istenségnek, mint egy külön fajnak.


Egyéb fajták;

Felélősdi (parasprite)
Gömb alakú rovarok két pár szárnnyal, és nagy, csillogó szemekkel. A "Tizedik csapás" című részben tűnnek fel először. Viselkedésükben a sáskákra hasonlítanak; gyorsan szaporodnak, és megesznek mindent, amit találnak. A leghatékonyabb védekezés ellenük;
SPOILER!: az epizód végén Cukorfalat zenével tereli ki őket Pónifalváról.
A broniek gyakran "nettroll" értelemben használják a parasprite szót; a "Don't feed the parasprites" (ne etesd a felélősdit) gyakori szólássá vált képes üzenőfalakon.

Gyémántkutya
A gyémántkutyák (Diamond Dog) a "Póni-eb Komédia" című részben bukkannak fel először. Külsőre legtöbbjük szürke vagy barna, két lábon járnak. Öltözetük egy mellényből és egy nyakörvből áll. Kiterjedt földalatti vájatokban élnek, drágakövek után kutatva.

Csillagkép-medvék
A csillagkép-medvék (Ursa) óriási, mágikus lények. Bundájuk az éjszakai égboltra hasonlít. A Kérkedők Kíméljenek részben láthatók először, ahol SPOILER: pónifalvát egy Kismedve támadja meg. 
A bébi csillagkép-medve, a Kismedve eléri egy kifejlett sárkány méretét. A felnőtt  Nagymedve mérete ennek többszöröse. Ezzel együtt ezek a legnagyobb lények a sorozatban.


Elements of Harmony
"A Harmónia Elemei a legerősebb mágia amit a pónik ismernek. Hat őselemből áll; Őszinteség, Kedvesség, Vidámság, Nagylelkűség, Hűség és Varázslat." 
//forrás: http://mlp.wikia.com/wiki/Elements_of_Harmony
A Varázslat a barátságot jelképezi, illetve annak a "problémamegoldó" hatalmát. Tekintve, hogy a Harmónia Elemei a bevezető részben lettek bemutatva, valószínűleg ez ihlette az alcímet; A Barátság Varázslat. Ha egyszer valaki sikeresen aktiválja az elemeket, onnantól azok mágiája hozzá tartozik, és csupán rendkívüli esetben képesek mások átvenni.
A Harmónia Elemei


Wonderbolts
(forrás: http://mlp.wikia.com/wiki/Wonderbolts)
Egy hat vagy több pegazus póni-tagból álló válogatott csapat, akik légi trükköket és mutatványokat adnak elő. Szivárványvágta az első résztől fogva arról álmodozik, hogy bekerül közéjük.
A Villámnyilak


Cutiemark Crusaders
A Cukijegy Lovagjai egy klub, amit három, cukijegyüket még el nem nyert póni alapított; Rollerina, Almavirág és Édibella. Fő céljuk, hogy felfedezzék, miben tehetségesek, ezáltal elnyerjék cukijegyüket.
A Cukijegy Lovagjai



Twilight Sparkle
(Hajnalcsillám)
Egy egyszarvú póni. Vágtaszeg városában született, nőtt fel és folytatta tanulmányait Celesztia hercegnő tanítványaként. A Varázslat elemét képviseli.
Alapvetően magának való, gyakorlatias gondolkozású póni, aki mindenre a könyvekben keresi a választ.
Applejack
(Almásderes)
Egy földipóni. Az Édes Almáskertben él és dolgozik bátyjával és húgával. Az Őszinteség elemét képviseli
Megbízható és dolgos, ugyanakkor makacs és büszke természet - hajlamos elutasítani a segítséget, akkor is ha szüksége lenne rá.
(megjegyzem, a neve szó szerinti fordításban Almakonyak lenne)

Fluttershy
(Rebegőcske)
Egy pegazus póniKedvesség elemét képviseli.
Általában szégyenlős és hallgatag, Szeret kisállataival foglalkozni.

Rainbow Dash
(Szivárványvágta)
Egy pegazus póni. Munkája, hogy tisztán tartsa az eget Pónifalva fölött. Eleme a Hűség.
Híres féktelen és szertelen természetéről. Szeret dicsekedni képességeivel, de megbízható és hűséges barát.

Pinkiepie
(Cukorfalat)
Egy földipóni, Pónifalva fő hangulatfelelőse. A Kockacukor-sarok cukrászda felső emeletén él, gyakran besegít a tulajdonosoknak - ezen kívül rengeteg hangszeren játszik és gyakran szervez bulikat különböző alkalmakból. Ő a falu hivatásos mókamestere. Eleme a Vidámság.

Rarity
(Páratlan)
Egy unikornis póni, aki főként ruhatervezéssel és sminkeléssel tölti idejét. Szeret szépségápolással foglalkozni. Álma, hogy eljön érte egy szofisztikált szőke ló, fehér hercegen. Eleme a Nagylelkűség.

Mellékszereplők

Princess Celestia
Celesztia hercegnő
Ha hozzányúlsz a sörényéhez, dühében ezer évre száműz. Csak vicceltem.
Egy pegazus egyszarvú póni, rózsaszínes-fehéres szőrrel és hosszú, hullámos sörénnyel és farokkal a szivárvány minden színében, ami akkor is mozog, ha nem fúj a szél. Egy nap a cukijegye. Ő irányítja Equestriát Luna hercegnővel társuralkodóként.
Hajnalcsillám mentora, akit "Hűséges tanítványom"-nak hív. Bölcs és jóindulatú póni. Tanárként szeret indirekt módon válaszolni a kérdésekre; inkább tanácsot ad a tanítványainak, miképp juthatnak el a válaszhoz. Bár rangja miatt nagy tisztelettel övezik, általában nyugalomra és türelemre buzdítja a tanítványait, viccekkel és kedvességgel feloldva a hangulatot.

Princess Luna
Luna hercegnő
A korábban: Lidérctáltosként ismert pegazus egyszervú póni Celesztia hercegnő húga, és az első két rész főgonosza. Miután a Harmónia Elemei visszaváltoztatták korábbi alakjába, visszatér régi feladatához a Hold útjára bocsájtásához esténként. Ránézésre sokkal fiatalabbnak tűnik a testvérénél.
Lidérctáltosként irigy volt, bosszúszomjas és dühöngő. A legenda szerint, ami az első rész elején hallható ezek az érzések alakították őt korábban Lidérctáltossá. Az első évad második epizódjában Lunaként sokkal fiatalabban, világoskék, mágiamentes sörénnyel jelent meg. Ekkor kistestvér-szerepbe szorult, visszahúzódó személyiségként jelent meg, azonban a második évad negyedik epizódjára azonban visszanyerte éjszakai égre hasonlító, hullámzó haját és korábbi testmagasságát. Erős, ellentmondást nem tűrő személyiségként mutatkozik be, viselkedését az egykori, uralkodói szokásokhoz igazítva (királyi többes használata, régies beszéd, alattvalói megszólításához mágikusan felerősített hang) amivel nehezen illeszkedik be a megváltozott, modern Equestriába.


Spike
Tüsi
Egy lila-zöld sárkányfióka, Hajnalcsillám asszisztense és egyetlen kapcsolata Celesztia hercegnővel. Hajnalcsillám keltette ki tojásából a mágiájával, közvetlenül azelőtt hogy Celesztia hercegnő elfogadta tanítványaként. Tüsi kissé szarkasztikus egyéniség és olykor nevet mások balszerencséjén, viszont segítőkész és hasznos asszisztense Hajninak. 

Scootaloo
Rollerina
Rollerina egy iskolás pegazus póni. Almavirághoz és Édibellához hasonlóan még nincs meg a cukijegye. Viselkedése kissé fiús és feltétlenül rajong Szivárványvágtáért, akit a példaképének tart. Bár pegazus póni, Rollerina még nem sajátította el a repülést. Szárnyaival inkább a rollerét hajtja, meglehetősen eredményesen.
Bár utaltak rá az epizódok folyamán, hogy a tánc és a rollerezés lehet a speciális képessége, ő erre még nem jött rá.

Apple Bloom
Almavirág
Almavirág földipóni, Almásderes legfiatalabb testvére és az pónifalvi Alma család tagja. Iskolás korú. Kishúgként Almavirág kikéri magának, hogy kisgyerekként kezeljék. Bizonygatja, hogy tud magára vigyázni, ami azonban nem akadályozza meg nővérét, hogy rajta tartsa a szemét, ha szükséges.
Almáshoz hasonlóan meglehetősen konok természetű - ugyanakkor jó tulajdonságaiban is osztozik, bátor, őszinte, szorgalmas és szerető barát.

Sweetie Belle
Édibella
Édibella egy iskolás korú egyszarvú. Almavirághoz és Rollerinához hasonlóan még nincs cukijegye. Páratlan kishúga.
Néhány alkalommal Édibellát kissé lassú felfogású póniként mutatták be. Gyakran gondolkozik pár másodpercig, mielőtt kapcsol.
Édi nyugodt tempója mellett a leghiggadtabb póni a Cukijegy Lovagjai közül. Ha szükséges, a békítő szerepét játssza Almavirág és Rollerina között, valamint ő akadályozza meg az őrült terveiket. Szeret nővérének, Páratlannak segíteni, amit azonban Páratlan rendszerint elutasít. 


Big Macintosh
Nagy Macintosh
Nagy Macintosh egy földipóni, az Alma család tagja, Almásderes bátyja. Először az első epizódban mutatkozott meg, az családi találkozón (de látható az openingben is). 
Személyisége nyugodt és elfogadó, ellentétben a húgával Almásderessel, aki makacsabb és sértődékenyebb. Kinézete passzol a személyiségéhez: a szemei általában félig csukva vannak, némileg unottnak tűnik, bár egyszerűen elfogadja, ami körülötte történik. Szűkszavú, lassan, nyugodtan beszél, hangját sosem emeli fel. Láthatólag gyakorlatias, józan gondolkozású póni. Gyakran egy fűszálat rágcsálva jelenik meg.

3 megjegyzés:

  1. Jó az oldal esetleg nem tudja vki hogy mikor dobják le magyar szinkronnal a sorozatot mert akkor meg tudnám nézni az összes részt (az hosszú hogy miért nem tom megnézni neten)....

    VálaszTörlés
  2. Van egy rész magyarul, de borzasztó szar a szinkron, ne vedd meg. Am lehet Tescoban kapni Twilight figurát is hozzá, de ez NEM FONTOS. mert a szinkron undorítóóó...
    főleg szegény kis Rain-bow-ééé
    [bocsi hogy így írom de közben dúdolgatom a 2.évad 7.részének a Fluti-Rainbow duettjét xD]

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azóta miúta a Subway Studionál van azóta a magyar szinkron talán a legelfogadható az első két évad után...bár én is nagy gyökér vagyok hogy 9 évvel a kommented után írom ki

      Törlés