2011. május 19.

Legenda - a Know Your Meme oldalon megjelent cikk magyar fordítása

1. változat


Az Én Pici Pónim: A Barátság Varázslat egy kandai/amerikai rajfilmsorozat, ami a Studio B Productions készítette az Én Pici Pónim – Univerzum alapján.
Televíziós sorozatként lett kiadva Lauren Faust gonozásában, aki korábban olyan projekteken dolgozott, mint a Pindúr Pandúrok és Fosterék Háza Képzeletbeli Barátoknak. 2010-es megjelenése óta a sorozat népszerűvé vált internetes kommentfonalakon, képpárbeszéd-oldalakon és óriásképeken a 4chan közösségi oldalon.
Idősebb férfiak, a pónik lelkes rajongói "Brony" néven váltak ismertté internetszerte, kivéve a 4chan /co/ szekciójában, ahol csikó (colt) néven emlegetik őket.





Eredet
2010 Október 10-én az Én Pici Pónim: A barátság varázslat-ot az új tévécsatorna, a Discovery Kids-et leváltó HUB debütációja részeként sugározták. Október tizenkilencedikén Cartoon Brew megjelentetett egy aggódó hangnemű cikket a műsorról, Az Alkotó-Központú rajzfilm-korszak (The End of the Creator-Driven Era in TV Animation) vége címen.
Kommentfonalak a 4chan oldal képregényekkel és rajzfilmekkel foglalkozó szekciójában a /co/-n pellengérre állították és kigúnyolták a cikket ezért a hozzállásért. A cikk és a fonalak felkeltették a /co/ olvasóinak érdeklődését a műsor iránt, így rengetegen nézték meg az első részt. A második rész október 22-i vetítése után a pónik népszerűsége robbanásszerűen megugrott, váratlan növekedést okozva a célközönségen kívüli rajongók táborában.

Cselekény

Forrás: Wikipédia
A sorozat főszereplője egy egyszarvú-póni Twilight Sparkle, aki Celesztia hercegnő tanítványaként válik ismertté. Látván, hogy a fiatal póni a tanulmányaiba temetkezik, a hercegnő új feladatot ad tanoncának; elküldi őt és bébisárkány segédjét Spike-ot Pónifalvára, hogy barátokat szerezzen. Itt futnak össze a további főszereplőkkel, a fiús viselkedésű Rainbow Dasshel, az elbűvölő Raritievel, a tenyeres-talpas Applejackkel, a visszahúzódó Fluttershy-al és a hiperaktív Pinkie Pie-al. Együtt fedezik fel a barátság minden szegmensét, különböző problémákat megoldva, még több barátokat szerezve. Minden epizód végén Twilight jelenti mentorának Celesztiának, mit tanult a barátság révén.

Terjedés

4chan, /co/

A kezdeti időktől kezdődően az Equestria Daily nevű Egytémás Blog megfigyelte a keresettségét és népszerűségét a pónikkal foglalkozó cikkeknek a 4chan /co/ szekciójában, nyilvánosságra hozva egy sor statisztikai grafikont, megmutatván a növekvő érdeklődést az Én Pici Pónim iránt a 4chanon.
(...)


A többi 4chan szekcióban

Amíg a /co/ főként a rajongók képei és az animációk miatt szerette a sorozatot, addig a /b/ szekció olvasói a cselekményt és a karaktereket méltatták. A műsor "aranyos és ölelnivaló" természete az ellentéte annak, aminek a /b/ tagjai tartják magukat.
Hamarosan a műsor kereszteződött egyéb memékkel, olyanokkal mint “Post ending in x will y", valamint a kétszáz bejegyzésen felüli kommentfonalak is egyre több helyen felbukkantak.


Máshol a neten
A részek nehézség nélkül megtalálhatók YouTubeon, gyakran HD minőségben. Egy youtuber, MrYaridovich, "24/7 synchtube stream"-et futtat a brony közönség részére, hogy a sorozat részei megtekinthetők legyenek. Mivel a műsor elsősorban a játékiparból él, nem pedig a nézettségből, a Hasbro idáig nem kérelmezte egyetlen epizód eltávolítását sem. A legtöbb youtubeos hozzászólás méltatta a műsort, ugyanakkor (mint mindig) voltak olyanok, akik gúnyt űztek a sorozatot kedvelőkből.
Néhány felhasználó felvette a pónik szavajárását, tiszteletteljesen "somepony" és "everypony" kifejezéssel utalva egymásra a "someone" és az "everyone" helyett.
(ezeket a szóvicceket nem éri meg angolról lefordítani)
A Meme Generator jelenleg számos generator-ral rendelkezik ezzel kapcsolatban, bár alapvetően ugyanaz a szövegről van szó, más képekkel.

4chan Reakció: "Daganat!!!"
Ahogy az Én Pici Pónim rajongótábora nőtt a 4chan /b/ szekciójában, úgy a gyűlölködő anti-rajongók száma is. Hamarosan dühös próbálkozások indultak a pónis témák ellen. Egy "sage" nevű kóddal úgy adták hozzá a megjegyzéseiket, hogy a hozzászólásuk nem emelte a fonalak statisztikai népszerűségét, így próbálva passzivitásba taszítani a témákat. Mivel a fonalak így is jelentős mennyiségű kommentet kaptak, ez a terv megbukott.
Ezek után megpróbálkoztak gore és pornó képekkel teleszemetelni a fonalakat, hogy elriasszák az embereket a további hozzászólásoktól. A rajongók azonban türelemmel reagáltak, mondván, hogy bár szemetelés céljából küldik be az gore képeket, ők nem bánják. A műsor néhány rajongója elhatározta, hogy a további kellemetlenségek elkerülése végett megnyitják a saját képes üzenőfalukat, a Ponychant.
2011 Február 26-án a 4chan moderátorai a /b/ és a /co/ szekciókban elkezdték elsüllyeszteni a póni-fonalakat, és bannolni a felhasználókat, akik megpróbáltak kommentelni bennük. A moderátorok azzal indokolták a lépést, hogy "Végtelen, tartalmatlan pónifonalak kezdtek göngyölödni, amik csupán válasz-képekből álltak. Ha nem tetszik csináljatok külön képes üzenőfalat pónikról." (BEWARE MODS! I'M GONNA HUG YOU TO DEATH!)

A radikális bannolás-hullámok egyetlen eredménye az volt, hogy a rajongók és az anti-rajongók között ingerült szócsaták bontakoztak ki. Akik azt állították, hogy az Én Pici Pónim daganat és nem eredményez semmi eredetit és művészit, az estetet 
2009-es Boxxy-s szemetelésekhez hasonlították. A pónik csakhamar a MOD-OK ALSZANAK fonalak témáivá váltak.

2011 február 27-én egy rögzített fonal jelent meg a /co/ főoldalán, ami egy listát tartalmazott szabályokkal a póni-fonalaknak. (Amit nem fogok lefordítani, mert aki nem tud angolul úgysem fog 4chan-on zavarogni)

2011 március elsején a /b/ bizonyos tagjai feltörték a Ponychant. Képernyőképek azt mutatják, hogy valószínűleg egy moderátor szervezte vagy provokálta a támadást. A Ponychant még aznap újra működőképes állapotba hozták, majd új szerverre helyezték. Ugyanezen a napon a póni-banok a /b/-n megszűntek.
2011 március huszadikán moot a channer fejlécét kicserélte "Ahol a kurta farkú póni túr: Isten hozott minden pónit!" feliratra majd pónikat küldött az anime/manga szekcióba, de a fejlécet hamar visszaállították eredeti állapotába. (MUHAHAHHA)


(...)
Bár rajongóknak sok gyűlölködéssel kell szembenézniük, megpróbálják elkerülni az összetűzéseket a trollokkal, helyette a műsor üzenetetét, a kedvességet próbálják alkalmazni. Mikor azonban a helyzet tűrhetetlenné fajul, eljön az idő hogy szeretettel és toleranciával vágjunk vissza! Az "A sz*rt is kiszeretgetem belőled" – mondat gyakori válasz, gondosan csomagolt és tálalt gyűlölködő fennhanggal. Mivel az óriásképek szekciójában terjed, a "szeretni és tolerálni" mondás közismertté vált, mint agresszív kifejezések helyett használt fordulat könnyed, vicces hangnemben.
(...)



Készítők reakciója
Lauren Faust érdeklődve figyeli a műsor rajongóinak idősebb rétegeit. Ahogy a deviantArt oldalán megejtett kommentekből látszik, meglehetősen örül neki. Gyakran ír a rajongóknak deviantArton, időnként a 4chan /co/ szekciójában is.




Forrás: http://knowyourmeme.com/memes/my-little-pony-friendship-is-magic – cikk angolból magyarra fordítva

3 megjegyzés:

  1. Everybody helyett van everypony, nem az everyone helyett. Jelentem: a szőrszál 4 darabban!

    VálaszTörlés
  2. Jelentem, szerintem is :D a cikk egy fordítás, nem akartam önkényesen átvariálni, vagy fordítói megjegyzésekkel elcsúfítani a szöveget.

    VálaszTörlés
  3. nagyonjóóó! elolvastam volna már angolul is, csak túl hosszúnak találtam :P too long - did not read! xD de magyarul már sima ügy, thank a fordításért :] *lö brohoof

    VálaszTörlés