2011. május 20.

Szereplők

Twilight Sparkle
(Hajnalcsillám)
Egy egyszarvú póni. Vágtaszeg városában született, nőtt fel és folytatta tanulmányait Celesztia hercegnő tanítványaként. A Varázslat elemét képviseli.
Alapvetően magának való, gyakorlatias gondolkozású póni, aki mindenre a könyvekben keresi a választ.

Applejack
(Almásderes)
Egy földipóni. Az Édes Almáskertben él és dolgozik bátyjával és húgával. Az Őszinteség elemét képviseli
Megbízható és dolgos, ugyanakkor makacs és büszke természet - hajlamos elutasítani a segítséget, akkor is ha szüksége lenne rá.
(megjegyzem, a neve szó szerinti fordításban Almakonyak lenne)

Fluttershy
(Rebegőcske)
Egy pegazus póniA Kedvesség elemét képviseli.
Általában szégyenlős és hallgatag, Szeret kisállataival foglalkozni.

Rainbow Dash
(Szivárványvágta)
Egy pegazus póni. Munkája, hogy tisztán tartsa az eget Pónifalva fölött. Eleme a Hűség.
Híres féktelen és szertelen természetéről. Szeret dicsekedni képességeivel, de megbízható és hűséges barát.

Pinkiepie
(Cukorfalat)
Egy földipóni, Pónifalva fő hangulatfelelőse. A Kockacukor-sarok cukrászda felső emeletén él, gyakran besegít a tulajdonosoknak - ezen kívül rengeteg hangszeren játszik és gyakran szervez bulikat különböző alkalmakból. Ő a falu hivatásos mókamestere. Eleme a Vidámság.

Rarity
(Páratlan)
Egy unikornis póni, aki főként ruhatervezéssel és sminkeléssel tölti idejét. Szeret szépségápolással foglalkozni. Álma, hogy eljön érte egy szofisztikált szőke ló, fehér hercegen. Eleme a Nagylelkűség.

Mellékszereplők

Princess Celestia
Celesztia hercegnő
Ha hozzányúlsz a sörényéhez, dühében ezer évre száműz. Csak vicceltem.
Egy pegazus egyszarvú póni, rózsaszínes-fehéres szőrrel és hosszú, hullámos sörénnyel és farokkal a szivárvány minden színében, ami akkor is mozog, ha nem fúj a szél. Egy nap a cukijegye. Ő irányítja Equestriát Luna hercegnővel társuralkodóként.
Hajnalcsillám mentora, akit "Hűséges tanítványom"-nak hív. Bölcs és jóindulatú póni. Tanárként szeret indirekt módon válaszolni a kérdésekre; inkább tanácsot ad a tanítványainak, miképp juthatnak el a válaszhoz. Bár rangja miatt nagy tisztelettel övezik, általában nyugalomra és türelemre buzdítja a tanítványait, viccekkel és kedvességgel feloldva a hangulatot.

Princess Luna
Luna hercegnő
A korábban: Lidérctáltosként ismert pegazus egyszervú póni Celesztia hercegnő húga, és az első két rész főgonosza. Miután a Harmónia Elemei visszaváltoztatták korábbi alakjába, visszatér régi feladatához a Hold útjára bocsájtásához esténként. Ránézésre sokkal fiatalabbnak tűnik a testvérénél.
Lidérctáltosként irigy volt, bosszúszomjas és dühöngő. A legenda szerint, amit az első rész elején hallható ezek az érzések alakították őt korábban Lidérctáltossá.
Lunaként sokkal inkább szelídnek és gyengédnek tűnik, valamint bűnbánónak tettei miatt. Keveset mutat meg személyiségéből ebben a formájában, de szomorúnak tűnik, mikor Pónifalván megjelenik a második rész végén. Mikor a pónik megajándékozzák egy virágfüzérrel, hálásnak és boldognak látszik.

Spike
Tüsi
Egy lila-zöld sárkányfióka, Hajnalcsillám asszisztense és egyetlen kapcsolata Celesztia hercegnővel. Hajnalcsillám keltette ki tojásából a mágiájával, közvetlenül azelőtt hogy Celesztia hercegnő elfogadta tanítványaként. Tüsi kissé szarkasztikus egyéniség és olykor nevet mások balszerencséjén, viszont segítőkész és hasznos asszisztense Hajninak. 

Scootaloo
Rollerina
Rollerina egy iskolás pegazus póni. Almavirághoz és Édibellához hasonlóan még nincs meg a cukijegye. Viselkedése kissé fiús és feltétlenül rajong Szivárványvágtáért, akit a példaképének tart. Bár pegazus póni, Rollerina még nem sajátította el a repülést. Szárnyaival inkább a rollerét hajtja, meglehetősen eredményesen.
Bár utaltak rá az epizódok folyamán, hogy a tánc és a rollerezés lehet a speciális képessége, ő erre még nem jött rá.

Apple Bloom
Almavirág
Almavirág földipóni, Almásderes legfiatalabb testvére és az pónifalvi Alma család tagja. Iskolás korú. Kishúgként Almavirág kikéri magának, hogy kisgyerekként kezeljék. Bizonygatja, hogy tud magára vigyázni, ami azonban nem akadályozza meg nővérét, hogy rajta tartsa a szemét, ha szükséges.
Almáshoz hasonlóan meglehetősen konok természetű - ugyanakkor jó tulajdonságaiban is osztozik, bátor, őszinte, szorgalmas és szerető barát.

Sweetie Belle
Édibella
Édibella egy iskolás korú egyszarvú. Almavirághoz és Rollerinához hasonlóan még nincs cukijegye. Páratlan kishúga.
Néhány alkalommal Édibellát kissé lassú felfogású póniként mutatták be. Gyakran gondolkozik pár másodpercig, mielőtt kapcsol.
Édi nyugodt tempója mellett a leghiggadtabb póni a Cukijegy Lovagjai közül. Ha szükséges, a békítő szerepét játssza Almavirág és Rollerina között, valamint ő akadályozza meg az őrült terveiket. Szeret nővérének, Páratlannak segíteni, amit azonban Páratlan rendszerint elutasít. 


Big Macintosh
Nagy Macintosh
Nagy Macintosh egy földipóni, az Alma család tagja, Almásderes bátyja. Először az első epizódban mutatkozott meg, az családi találkozón (de látható az openingben is). 
Személyisége nyugodt és elfogadó, ellentétben a húgával Almásderessel, aki makacsabb és sértődékenyebb. Kinézete passzol a személyiségéhez: a szemei általában félig csukva vannak, némileg unottnak tűnik, bár egyszerűen elfogadja, ami körülötte történik. Szűkszavú, lassan, nyugodtan beszél, hangját sosem emeli fel. Láthatólag gyakorlatias, józan gondolkozású póni. Gyakran egy fűszálat rágcsálva jelenik meg.

9 megjegyzés:

  1. Mellékszereplők: Princess Celestia? Készítsd a bőröndödet, hamarosan mész a holdra.

    VálaszTörlés
  2. Annyiból valóban mellékszereplő, hogy igen ritkán tűnik fel...

    VálaszTörlés
  3. Nem a "Mane Cast" része, úgyhogy mellékszereplő, ez már csak így van.

    VálaszTörlés
  4. Értékelem a nevek lefordítására tett erőfeszítéseket, valóban nem könnyű őket magyarba átültetni, néhány tényleg fasza lett (pl. Scootaloo = Rollerina, Twilight Sparkle = Hajnalcsillám, Pinkie Pie = Cukorfalat), de Celesztia sörényére, mit gondoltál, amikor Fluttershy-t Rebegőcskére keresztelted? Egyszerűen bizarr.. Szerintem sokkal inkább illik rá a fansubos magyar bronyk által ráakasztott Szendeszárny. Rarity szerintem inkább Tünemény vagy Drágaság. Sweetie Belle meg lehetne inkább Édeske. Továbbá lehet, hogy szentségtörően hangzik Big Macet átkeresztelni, de szerintem egy átlag magyar nem fogná a Macintosh név szimbolikáját, úgyhogy lehetne szimplán Nagy Vörös vagy Vörös Óriás. Ha a földműves foglalkozásból és az erejéből indulunk ki, akkor meg pl. Erős Pista. Rainbow Dashel én is alig birkóznék, mert a magyarban a szivárvány rohadt hosszú szó, és ugye minden név ezt kerülgeti, de a Szivárványvágta egész korrektül hangzik. Mondjuk lehetne még Felhőkerülő (az erdőkerülő mintájára) és akkor Dash => Felhő. Ezek csupán az én szerény javaslataim, szóval ne ragelj amikor olvasod =)

    VálaszTörlés
  5. Nekem semmi bajom a nevekkel, én is agyaltam rajta, hogy lehetne őket fordítani, Hajnalcsillám nagyon bejön, én Hajnalfény meg Alkonyszikra neveken gondolkoztam. Szivárványvágta tökéletes, nekem először mondjuk Szivárványvillám jutott eszembe, de olyan furin hangzik x)Cukorfalat - na ebbe nem tudok belekötni, a Pinkie Pie-ra nem igazán lehet semmi normálisat találni. Almásderes nagyon jó ötlet (főleg, hogy ilyen lószín is létezik), Rebegőcske, hát ez valami fantasztikus :D Páratlan, hát illik Rarity-hez, én alapból Ritkaságnak fordítottam volna, de ez jobban tettszik :)
    Am egy kérésem lenne, hogy légyszi mellékszereplőkhöz tedd már be Trixie-t is, egyik kedvencem :D

    VálaszTörlés
  6. A nevekkel kapcsolatban nekem annyi észrevételem van, hogy miért kellett Celestia-t átírni Celesztia-ra? Nagyon hülyén néz ki...

    Ja, Big Mac nevéről: ki ne tudná a potenciális nézőközönségből (aka 15-35 éves férfiemberek) hogy a Macintosh egy Apple termék?

    VálaszTörlés
  7. Legtöbben sajnos nem tudják, hogy a Macintosh mint márkanév maga is egy almafajtáról kapta a nevét, eredetileg amúgy meg esőkabátot jelent. Ami pedig Celesztiát illeti, mindennek fonetikus ejtést akartam.

    VálaszTörlés
  8. 1 Szo szerinti forditast nem lehet csinalni , mivel minden nemzet a vilagon sajat lelki erzesel eli es beszeli anyanyelvet!!!!!!! 2 Osi lovas nep vagyunk mi ertunk a lovakhoz a vilagon a legjobban , ezert minden magyar nev tetszik es illik a szereplokhoz ( vitan felul all ) 3 A Luna es Celestia nev olatin azaz romai. , jellentesuk Luna=Hold , Celestina = Az isten vagy az Egiek ajandeka !!!!!!!

    VálaszTörlés