2012. augusztus 6.

Póni Scriptorium 1.


Avagy tanuljunk írni együtt.
Ismertető és első feladat.


Mi is a célja ennek a tervezetnek:
Számos önjelölt író készített már rajongói munkát erre az oldalra, ezek egy része remek olvasmány, egy része kellemes kis kikapcsolódást nyújt, egy része pedig…nos egy része nem annyira.
Ez nem azt jelenti, hogy az írója sohasem tud majd jó műveket alkotni, vagy azt, hogy az élvezetesebb művek alkotói hibátlanok, csupán azt, hogy nincs mindenkinek elég tapasztalata.
Nagyon sokan vélhetően először írtak az iskolai kötelező feladatokon túl bármit is, és e téren az oktatás is hiányosságokkal küzd sajnos.

Ezen próbálok segíteni az egyetlen módon, ahogy szerintem lehet: írsz, írsz és írsz.
Minden alkalommal egy-egy apró feladatot kapnak a vállalkozók, ami az írásban előforduló problémákra világítanak rá, és kényszerítenek, hogy ezt old meg itt, ne pedig elkerüld a saját művedben.

Kötelező részt venni benne? NEM. De érdemes.
Ki lehet hagyni, lehet később is csatlakozni? Igen. Semmilyen kötött formája nincs a programnak, ha egy feladat nem tetszik, vagy épp nem érsz rá, akkor kihagyod. Ha később tudsz csak leadni pályaművet, akkor sincs baj, lehet, nem kapsz rá olyan értékelést, mint a többiek, de művedet elfogadjuk és ha tudunk, akkor értékeljük is.
Rendszeresen többesszámot használsz, miért? Mondhatnám, hogy királyi többes, de nem. A résztvevők egyetlen feltételt kell, hogy elfogadjanak, amennyiben pályaművet küldenek be, akkor lehetőségeikhez képest értékelik is a többiek alkotásait.

Mi a határidő? Alapvetően két hétre gondoltam, de ez részben rajtatok is áll majd. Ha három nap múlva levelek hullanak mindenhonnan már, akkor zárok. Ha két hét múltán is csak nekem tűnt jó ötletnek ez, akkor hosszabbítunk.

Felesleges szószaporítás helyett érkezzen az első feladat:
Bemutatkozás, pontosabban (karakter) bemutatás.

Első feladat: Karakter bemutatás.
Minimális karakterszám: 1000
Maximális karakterszám: 4000
Feladat: ismertess egy – lehetőleg OC – pónit mind külsőleg, mind belsőleg. Ideális esetben a leírásod alapján egy jó rajzoló el tudja készíteni az OC képét úgy, ahogy te gondoltad ki; és egy ügyes író a történetébe illesztheti a jellemábrázolásod alapján a karakteredet úgy, hogy az hiteles marad. A pontos formát szabadon választhatod meg.

A karakterszámok mindig szóközzel együtt értendőek, ez megfelel mintegy fél-két oldal terjedelemnek.

A műveket magad töltöd fel egy alkalmas tárolóhelyre (GoogleDocs vagy hasonló), csak a linkre lesz szükség, hasonlóan a fic-ekhez, bár kép és rövid lírás nem szükséges, viszont azt jelezd, hogy melyik feladatra írtad.

18 megjegyzés:

  1. Zsír! Pont egy olyan fancitot akartam írni,ami az általam kitalált póniról szól. Akkor most gyakorolhatok rá :D
    Mikor tudunk meg erről többet? :)

    VálaszTörlés
  2. Alapvetően ennyi az infó róla, most nálatok a labda, írtok és utána értékeljük, mi jó, mi nem jó benne. Hogyan lehet egy-egy módszert használni, stb.
    Az egyetlen mód javulásra a gyakorlás.
    (igen, vélhetően illene írnom egy mintát, de ehhez lusta vagyok:P)

    VálaszTörlés
  3. Nem kell ide minta. :D Még a végén mást sem látnál, mint annak a másolatait lecserélt nevekkel és színekkel. :) Jobb, ha szabad kezet kapnak.

    Legalábbis szerintem. :)

    VálaszTörlés
  4. Akár lesz minta,akár nem én már el is kezdem,mert elég sokáig író típus vagyok :D

    VálaszTörlés
  5. thorin@freemail.hu címre záporozzanak a leírások vagy hova? o.O

    VálaszTörlés
  6. Én pont most kezdtem el a sajátomat. Lehet nálam az lesz a hiba, hogy a a karakterem cukijegyét nem tudom rendesen jellemezni. Majd el fogom küldeni a mintát, hogyan is néz ki pontosan.

    VálaszTörlés
  7. Ha nekem Misrosoft Word-ban nem írja ki a karakterek számát,akkor,hogy oldjam meg? :S

    VálaszTörlés
  8. 4000 karakter az durván 1,5 tömény oldal illetve kb 500 szó. A többi kiszámolható. :)

    VálaszTörlés
  9. 7-es office-ban a review/proofing mezőben találod, egy abc/123 féliratú ikon.
    Minden értelmes programban meg a tools/hasonló menüben word count alatt találod.

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm Thorin, megtaláltam :)

    VálaszTörlés
  11. Nem tudom mi leend a következő feladat, de ha egy ezrest nem, egy ötszázast igazán hozzá lehetne csapni a felső limithez :D

    VálaszTörlés
  12. Az eddig beérkezett darabok nem annyira a felső korláttal küzdöttek (bár ezen feladatnál nem olyan szigorú a korlát, lesz majd olyan is).

    Nem mellesleg számolj azzal, hogy mindezek el is kell olvasni és értékelni. Reményeim szerint tíz környéki résztvevő lesz legalább.

    VálaszTörlés
  13. Tudom, erre gondoltam, de ez így mégiscsak kínzás volt :D

    VálaszTörlés
  14. Remélem látja majd, akit érint.

    Van még, aki készül művel, vagy mindenki elküldte, aki tervezte?
    (Azaz szóljon, aki nincs itt!)

    Kedd-szerda magasságában zárok vélhetően, persze műveket lehet utána is küldeni. Aztán érkezik a második feladat és az értékelés...

    VálaszTörlés
  15. Hát... Terveztem, hogy én is küldök be pályaművet, de sajnos más írásomon is dolgozom, így nem tudom, sikerül-e létrehoznom valamit. Nem mondok semmi biztosat, ha nem készülök el vele keddig akkor valszeg a következő feladattal próbálkozom inkább.

    VálaszTörlés
  16. Lassan zárok, ha valaki még kíván küldeni írást, az megeheti, és pár óráig még biztosan bekerül az értékelésbe is. Utána már csupán közzé tétetik...

    VálaszTörlés