2012. november 18.

Besorolás

A Fanfic-eknél használatos címkék és azok kifejtése:
 
 
Minden műhöz tartozik egy korhatáros besorolás, amit a mű első beadásakor kötelező megadni, vagy akkor, ha az megváltozik (erősebb besorolást kap).
Ezen túl minden műhöz legalább egy, legfeljebb három általános címke is tartozik, a legfontosabbat írjátok ezekből elsőként, ez alapján kerül a gyűjtőoldalon besorolásra.
 
Korhatáros címkék:

Korhatár nélküli (nem kap jelzést, alapesetben ide tartozik minden jelöletlen mű):
Mindenki számára ajánlott alkotás.
Nem tartalmaz semmilyen elemet, ami káros lenne egy gyermek, fiatal vagy értetlen olvasó számára, azaz nincsenek benne a következők:
Durva beszéd
Szexuális tartalom (még csak utalás szintjén sem, áthallás finom formában megengedett)
Erőszak (verekedés és ilyesmi lehet, de vér vagy más durvább, egyértelmű megnyilvánulás nem)

Azaz a sorozathoz nagyjából hű tartalmat jelent (pár rész esetében már kétséges azért a besorolás.) 

Serdülő:
Szinte mindenki számára ajánlott mű, felügyelet vagy előzetes ellenőrzés esetében pedig akár fiataloknak is olvasható (nagykorú felügyelete mellett bárkinek.)
Az ilyen műben már megengedett némi durvaság, de csupán visszafogottan:
Kevés, okkal szereplő, visszafogott durva beszéd megengedett
Egyértelmű vagy nyílt szexuális tartalom nem megengedett
Nem vérben tocsogós erőszak megengedett

Felnőtt:
Egyértelműen felnőtteknek szánt tartalom.
Az ilyen műben gyakorlatilag minden megengedett.


Általános címkék:

Normál:
Minden olyan történet, ami törekszik az eredeti sorozat szellemiségét és jellegét megőrizni, ideális esetben egy ilyen alkotás akár illeszkedhetne is a sorozatba. Ebből adódóan nem lehet korhatáros alkotás és nem tartalmazhat világidegen elemeket.

Crossover:
Másik világ, történet, műsor elemeit aktívan és központi szerepben felhasználó mű. Kizárja a normál jelleget. Ha az idegen világból vett elemed nem zavaró és csupán háttérben szerepel, akkor vélhetően nem jár az a címke, ám végső esetben az íróé a döntés.

Humoros:
Minden olyan írás, aminek elsődleges célja, hogy vicces és nevettető legyen. Attól, hogy a műved nevettető, még nem feltétlen humoros, a legtöbb rész a sorozatban igencsak kacagtató, ám keveset sorolhatunk ide közvetlenül.

Kaland:
A történet szereplői komoly kihívásokkal találják szembe magukat. Remek példa erre a Dragonshy rész, egyben jelzi, a normál és a kaland tökéletesen megférhet egymás mellett.

Romantikus:
A történetben a szereplők egy része szoros érzelmi kapcsolatot alakít ki egymással, mely túlmutat a sorozat által nyilvánvalóan támogatott barátságon. Nem feltétlen tartalmaz erotikus jeleneteket.

Dráma:
A korábbi komor és szomorú összevonása, mindazon történetek, ahol a mély – jellemzően sötétebb – érzelmek kialakítása és megjelenítése a cél.

Erőszakos:
Annak jelzésére való címke, hogy a történetben fizikai erőszak található. Ez magával vonja, hogy a korhatár nem lehet túl alacsony.

Erotikus:
A történetben egyértelműen megjelenik a testi gyönyörök élvezete. Egy lopott csók még nem indokolja, ám egy fél oldalas leírás a nyelvek csatájáról egymás szájában már igen. Mint az előző, magával hozza a korhatáros jelzést is.

Horror:
Eszement is lehetne, hogy a „három nagy E” néven emlegethessük a kötelezően korhatáros címkéket. Minden olyan mű ide tartozik, ahol a szereplők és az olvasó sokkolása a cél. Ha fizikai a sokkolás formája, akkor vélhetően egyéb jelzőket is kiérdemel, valamint mint a társai, ez is kötelezően korhatáros egyben.

Vers:
Bár nem tartalmi jelző, mégis megemlítem a teljesség kedvéért, mindenki tudja, hogy mit takar.

Fordítás:
Bár eddig is jeleztük, ezt innentől a címkéknél is megadjuk.

5 megjegyzés:

  1. Minden alkotót kérek, hogy a korábban elküldött műveihez adja majd meg levélben az új besorolás szerinti címkéit.

    Ha javaslat vagy észrevétel van ezzel kapcsolatban, nyugodtan írjátok meg itt vagy keressetek fel levélben.

    Mostantól életben van égre az új rendszer.

    VálaszTörlés
  2. Ez a scriptoriumra is vonatkozik?

    VálaszTörlés
  3. Nem, ott eddig sem címkéztünk, a feladatok elég jól leírják a művek jellegét, és még került sor olyasmire, ami egyéb lépéseket indokolna.

    VálaszTörlés
  4. Lehetne, hogy visszarakjátok a "Tragédia" címkét? Elég fontos lenne.

    VálaszTörlés
  5. Szervusztok! Rajczy Mátyás vagyok. Azért mutatkozom be, mert elég régóta nem hallattam magamról. Ez a sok elfoglaltság miatt volt, meg azért, mert egy nagyobb projektbe fogtam.
    Fimficem nem átlagos vállalkozás. Egy közismert játéknak alkotom meg a pónis szabályrendszerét. Nagy körültekintéssel, sokszori újragondolással kell alkotnom, hogy kialakuljon az egyensúly és ne gyaluljanak le a pónik mindenkit (ahogy a sorozatban :-(( ).
    Ez nem foglalható össze egyetlen fájlba. Éppúgy tartoznak hozzá word, mint excel fájlok. A megértéséhez nemcsak a pónik, hanem a játék rajongójának is kell lenni. Talán nem is jó helyen kopogtatok?

    Nos, a játék maga a jóemlékezetű Heroes Of Might and Magic V, mely egy időre visszaadta a sorozatba vetett hitemet. Az újak azért nem jöttek be, mert szerintem rossz irányba vitték el a történetet és tele vannak bugokkal.
    Az átirat neve meg Heroes of Friendship and Magic.
    Elküldhetem valamikor a bemutatót (első word fájl)?

    VálaszTörlés