2017. október 1.

4 nap...

Utolsó lélegzetvétel



Mintha csak tegnap lett volna, hogy a Hasbro bejelentette az első mozivászonra szánt MLP:FIM filmet. Valószínűleg már mindenki nagyban tervezi, hogyan próbálja majd meg minden erejével odébb pakolni a premier napjára eső teendőit, addig is azonban vessünk egy pillantást arra, mi mindent tudunk eddig az újonnan érkező mozifilmről. Már magát a megjelenési időt is kisebb kaland volt követni, hiszen eredetileg 2017. November 6-án debütált volna, ám később November 3-ra, majd végül Októben 6-ra módosították. A legbiztosabb források talán a megjelent előzetesek voltak, de lehetett erre-arra találgatni az eddig megjelent játékok, és a készítők apró morzsái alapján is.
Az Allspark Pictures a rendezői székbe Jayson Thiessent ültette, a történet fontosabb elemeit pedig Meghan McCarthy-nak köszönhetjük, aki már számtalan epizódot is írt a sorozatnak. A csapat bővülését a beharangozás óta nyomon tudtuk követni, kicsit olyan volt, mint amikor az „Áll az alku”-ban kinyitunk egy-egy táskát. Az biztos, hogy stáb apait-anyait belead a film készítésébe, a zeneszerző, Daniel Igram például most először egy egész szimfonikus zenekarral dolgozik együtt a filmzenék megkomponálásán. S bár a beígért nyolc dalból végül csak hetet hallhatunk a filmben, Ingram mérföldkőnek nevezte az eddigi dalaihoz képest sokkalta monumentálisabb alkotásait.
Ami az ajánlókból először szemet szúrt nekem,hogy nem a jól megszokott flash-animációval készíttették a filmek. A DHX ezúttal a Toon Boom Harmony mellett döntött (talán Discord ezért is nem lesz benne a filmben). A régi karakterek egy-két részletben el is térnek az eddig megszokottól. A végeredmény aztán kapott bőven mindenféle véleményből, hogy mennyire sikerült az új stílussal visszaadni az annyira remélt MLP-hangulatot, az majd a premieren kiderül.
Az 1986-ban megjelent G1-es pontosan ugyanezt a nevet kapta, és furcsamód a két történet váza is eléggé hasonlít egymásra: a békés és barátságoságos Equestriát megtámadja valami ismeretlen, messziről jött ellenség, nem más okból, mint hogy leigázza a hercegnőséget (micsoda váratlan fejlemény). Nagyon úgy néz ki, hogy az eddig használt módszerek felsülnek a Viharkirály (The Storm King) ellen, ugyanis röviddel ezután a hatosfogat elindul Equestrián túlra új társakat gyűjteni. Hogy sikerül-e a tervük… nos, azt majd a premieren meglátjuk. Sajnos kénytelenek leszünk a kelleténél kicsivel többet várni, a magyarországi preimier időpontja ugyanis csak október 12.
Rendesen kitett magáért a Hasbro, nem is emlékszem, mikor kezdett bele utoljára ilyen nagyszabású munkába. A film célja természetesen, hogy mozivászonra vigye a rózsaszín-szivárványos köntösbe bújtatott, fantasy elemekkel teletűzdelt, tanmese hangulatú Én kicsi pónimat, megannyi új elemmel, mint például az új, sokkalta monumentálisabb dalok, vagy az Equestrián túli ismeretlen helyszínek. Mindemellett persze igyekszik megtartani azokat a vonásokat, melyek miatt annyira szeretjük a sorozatot, mint a régi karakterek, a történet kidolgozottsága, és persze a töménytelen popcult-utalás és pónisított híresség...oh ha már itt tartunk: Sia, az énekesnő is szerepelni fog a filmben Songbird Serenade-ként, ráadásul a szinkronhangját ő maga fogja a pónijának adni, egy egész dallal együtt. Arra azért kíváncsi lennék mennyire lepődött meg, amikor felkérték erre a szerepre.
Jó szórakozást mindenkinek!
Midnight Flare és Stofy